Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 10. 10.

Édes omlós tészta


Ez a francia omlós tészta sok sütemény alapja. Érdemes nagyobb adagban elkészíteni, mert jól bírja a fagyasztást.


Hozzávalók 700 g-hoz
  • 340 g finomliszt
  • csipetnyi só
  • 150 g hideg vaj kockákra vágva
  • 90 g porcukor
  • 2 tojás

Adjuk a sót a liszthez, majd morzsoljuk össze a vajjal. Dolgozzuk bele a cukrot, végül a tojásokat is. A már sima tésztát zacskóban vagy fóliában tegyük a hűtőbe legalább 1 órára (de akár le is fagyasztható a későbbi felhasználásig).

Az aktuális receptnek megfelelően formázzuk és sütjük. Kicsit meglisztezve nyújtsuk ki, tegyük a formába, majd pihentessük a hűtőben 10 percig, ameddig előmelegítjük a sütőt.

Sütése 190 fokon történik. Borítsuk be zsírpapírral, tegyünk rá nehezéket (sütőgolyót, babot, stb.) ezt hívják vaksütésnek. 


10 perc után távolítsuk el a nehezéket, majd még süssük néhány percig, amíg teljesen átsül, de még világos marad a tészta

Nincsenek megjegyzések: