Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 11. 15.

Baconös almaleves



Hozzávalók
  • 125 g felcsíkozott bacon
  • 1 vöröshagyma finomra vágva
  • 2 hámozott, kimagozott alma felkockázva
  • 1 krumpli meghámozva, felkockázva
  • 3 csésze hús- vagy zöldségleves
  • 1 csésze almalé (lehetőleg friss vagy cukormentes változat)
  • bors
  • 100 g mozzarella reszelve (vagy egyéb olvadós sajt)
a tetejére: reszelt Grana Padano (persze, parmezánt is lehet)

A bacont süssük meg, szedjük ki, tegyük félre. A visszamaradt zsírjában pároljuk meg a hagymát. Adjuk hozzá a krumplit, azzal is kevergessük egy-két percig, majd öntsük fel a levessel. Lefedve főzzük addig, amíg félig megpuhul a krumpli, ekkor keverjük hozzá az almát. Főzzük készre, legvégül a sajtot is olvasszuk meg benne. Kicsit hagyjuk hűlni, majd adjuk hozzá az almalevet és fűszerezzük szükség szerint. Turmixoljuk simára. Forrón, a tetejére szórva a sült bacont és a reszelt sajtot tálaljuk. Mellé valamilyen rusztikusabb kenyér kívánkozik, mi zabkenyérrel ettük.

Tálalhatjuk az eredeti verzió szerint is, mustáros, sajtos pirítóssal, ekkor a leves tetejéről hagyjuk el a sajtot.



Nincsenek megjegyzések: