Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2014. 01. 05.

Tavaszi tekercsek saigoni módra

„A tavaszi tekercs a makro-mikrokozmikus energiát jeleníti meg: formája a földet szimbolizálja, tölteléke az embert, a kör alakú rizslap pedig az égboltot. A tavaszi tekercs az ég, a föld és az ember megbonthatatlan egységét testesíti meg.” (Tien Huu)


Hozzávalók 25 daraboz
  • 2 evőkanál szárított mu-err gomba
  • 50 g szárított üvegtészta vagy rizstészta
  • 200 g csirkemell vagy sertéshús apróra vágva
  • 100 g nyers, tisztított óriás garnéla vagy sertéshús apróra vágva
  • 3 újhagyma finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 100 g sárgarépa finomra reszelve
  • 2 tojás
  • bors
  • 25 db vietnami kerek rizspapír (16 cm átmérőjű)
a sütéshez:
  • bő olaj
a tálaláshoz:
  • salátalevelek
  • friss fűszernövények (menta, bazsalikom)
  • halmártás

Áztassuk be a gombát és a tésztát langyos vízbe 15 percre, majd szűrjük le. A gombafejeket szeleteljük fel vékonyra, az üvegtésztát is daraboljuk 2 cm hosszúra. Keverjük össze kissé lágy töltelékké a többi hozzávalóval.

A rizspapírokat egymás után mártsuk egy tál hideg vízbe, tegyük nedves konyharuha közé, hogy megpuhuljanak. Tegyünk egy teáskanálnyi tölteléket a lapokra és szorosan tekerjük fel (ha levegő marad benne, akkor sütés közben felpuffad a tekercs). 


Bő olajban süssük 5-6 percig, majd alaposan csepegtessük le. Halmártással és friss fűszernövényekkel, salátalevelekkel tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések: